blog kupi zdaj

Vaš moški po seksu nemudoma utone v sen? Dober znak!


Zapomnite si: to, da partner utone v sen takoj po seksu, ne pomeni, da je v vašem odnosu kaj narobe, da si nista blizu ali da vas ne ljubi. Nasprotno, to pomeni, da se počuti prijetno, udobno v zvezi.

Kemikalije v moškem telesu se spremenijo po orgazmu. Sprosti se biokemični prolaktin, ki fizično spremeni njegovo telo in ga naredi utrujenega, pojasnjuje kanadski seksualni terapevt David McKenzie. Dodatno pojasnilo imata zdravnika Mark Leyner in Billy Goldberg, avtorja knjige Zakaj moški zaspijo po seksu? »Napor med seksom in posledični orgazem izčrpata mišice zaradi povečanega sproščanja glikogena, kar povzroča zaspanost. Ker imajo moški več mišične mase od žensk, so po ljubljenju bolj zaspani,« pravita.

Obstaja pa še ena teorija, ki temelji na duhovnih aspektih seksa, po katerih je združitev moškega in ženskega telesa sveto početje, ki širi zavest z usmerjanjem energije in dviganjem parov na višji nivo.

Seks in orgazem sta vrhunec duhovne zavesti in predstavljata poenotenje moške in ženske energije.

Moški orgazem je zunanji, ker ejakulira, to pa povzroča izgubo energije.

Nasprotno temu, je ženski orgazem notranja eksplozija energije, kar pomeni, da ta energija v ženski ostane in je ne izgubi, zato se lahko po seksu še ure in ure crklja in pogovarja.

S to teorijo se delno strinja tudi Laurie Betito, psihologinja iz Montreala, strokovnjakinja za seksualnost. »Ženske rade predelajo svoje izkušnje po seksu, zato si želijo pogovora. Komunikacija je zanje lažja, ker jim je tudi bolj prirojena. Če moški ni preveč komunikativen niti takrat, ko je poln energije, bo še manj po seksu,« pravi.

Vsekakor se seksualni terapevti strinjajo, da druženje po seksu spodbuja intimnost, naklonjenost, privrženost in blagodejno učinkuje na zvezo.

Kako povečati možnost crkljanja po seksu?

- Ljubite se pred obrokom – zajtrkom, kosilom ali večerjo. Manj možnosti je, da boste zaspali, če ste lačni.

- Bodite intimni zvečer, pred priljubljeno oddajo.

- Izognite se seksu v poznih večernih urah, ker bosta verjetno oba takoj zaspala.

- Dogovorita se, koliko časa si bosta izmenjavala nežnosti po orgazmu. Če ona pravi pol ure, on pa pet minut, je najbolje, da se najdeta nekje v sredini in si namenita okrog 15 minut za crkljanje. Ta dogovor je lahko zelo simpatičen.

Ljubezen.jpg
V duhovnem smislu moški z izlivom izgubi veliko energije in je zato po ljubljenju utrujen, zaspan.
PS

»Oboji, tako moški kot ženske se običajno počutijo sproščeno, ugodno, izpolnjeno in zaspano po seksu. Je pa treba vedeti, da ne zaspijo vedno vsi moški. Nekateri znajo ostati budni ter uživati v druženju in pogovoru s partnerico. Včasih je tudi ženska tista, ki takoj po seksu zaspi,« poudarja psiholog Roger R. Hock.

Zapomnite si: to, da partner utone v san takoj po seksu, ne pomeni, da je v vašem odnosu kaj narobe, da si nista blizu ali da vas ne ljubi. Nasprotno, to pomeni, da se počuti prijetno, udobno v zvezi.