blog kupi zdaj

Zdaj je čas, da jih spoznate: vastu, jesen in naravne ritme


Prihaja jesen in jesensko enakonočje, ko se bodo dnevi zopet začeli krajšati, jutra in večeri bodo hladnejši in ljudje, ki so v stiku s svojim telesom, so že zaznali sprememb ne samo zunaj v naravi, temveč tudi znotraj, v potrebah telesa in duha.

Dobro jim je prisluhniti, saj smo z naravi in ritmi v njej ter naravnimi elementi neločljivo povezani.

Vse kar obstaja, živa in neživa narava ter tudi človek je sestavljen iz petih naravnih elementov: prostor, zrak, voda, ogenj in zemlja.

Brez teh elementov ne bi bilo nas in ne bi bilo Zemlje, narave in vsega kar nas obkroža. Njihovo ravnovesje v živi in neživi naravi je bistvenega pomena za ohranitev le te in tudi nas posameznikov v njej, za naše zdravje in dobro počutje.

Če smo pozorni na naravne ritme in dogajanje v naravi opazimo, da se prisotnost teh naravnih elementov skozi nenehno ponavljajoče ritme v naravi menja in ciklično spreminja.

Če nas je v vročem poletju grel element ognja, je jesen čas, ko se v naravi poveča element zraka.

Element zraka predstavlja načelo gibanja, širjenja in raztezanja. V vastuju se element zraka imenuje VAJU, ki je pravzaprav bog vetra, v ajurvedi pa je z elementom zraka najbolj povezana ena izmed treh temeljnih načel, imenovanih doše, VATA. Vata v dobesednem prevodu pomeni zrak, v širšem pomenu pa predstavlja suhost, dinamičnost, gibanje, izločanje, dihanje in govor.

Element zrak zaznavamo s čutilom za dotik. Služi nam za dihanje. Brez hrane lahko preživimo kar nekaj časa, brez vode majhno število dni. Brez zraka in dihanja pa zelo malo. Dihanje je zelo pomembno. Prva stvar, ki se v telesu spremeni, ko smo pod stresom, je dihanje. Zato se je še kako pomembno naučiti pravilno dihati. S pravilnim dihanjem lahko vplivamo na dinamiko in kvaliteto tega elementa v nas samih in našega počutja. Sedaj, ko se tudi narava obrača vase, bodite tudi vi pozorni na svoje dihanje in poizkusite vsak dan nekaj časa nameniti sprostitvi in pravilnemu, zavestnemu trebušnemu dihanju.

Ker je notranja zaznavna lastnost elementa zraka dotik, organ povezan z njim pa je koža, namenite več časa negi kože, tako zunanji, kot tudi notranji. Prava nega kože se začne s pravilno prehrano in dobro prebavo, ki je še kako povezana z elementom zraka in došo imenovano VATA po ajurvedi. Naša koža in čutilo dotika pa bo nahranjeno tudi s pristnim stikom in objemom ljubljene osebe. Ter z zadostno količino vode in zdravih maščob, ki jih vnašamo tako v telo, kot tudi na kožo.

jesen gozd.jpg
Del narave smo, zato se najbolje počutimo ob opuštevanju njenih zakonitosti.
Pixabay

Tudi prostor, v katerem živimo, odseva celotno naše bitje in vse kar se nam dogaja.

VASTU, kot močno znanje in veda o prostoru, njegovi gradnji ali urejanju le tega, uporabi prostor kot pomoč pri tem, kako si lahko izboljšamo kvaliteto življenja ter smo tudi skozi in s pomočjo pravilno urejenega prostora v stiku z naravnimi ritmi in petimi naravnimi elementi.

Ne gre samo zato, da se vsi bolje počutimo v estetsko urejenem in pospravljenem prostoru, čeprav tudi to ni zanemarljivo. Naravni zakoni in naravni elementi delujejo globlje, na vse dele našega življenja: na posel, finance, zdravje, ljubezen ... Prostor s svojo ureditvijo neizbežno vpliva na vse vidike našega življenja: na tok denarja, obilje, odprtost za ljubezen, zdravje … (to v zadnjem času s številnimi dognanji potrjuje tudi sodobna fizika). Zrcali nam vse tisto kar je v nas, celotno življenjsko situacijo in vse kar se nam dogaja. A zakonitost deluje tudi obratno.

Z ureditvijo in preureditvijo prostora lahko sami delujemo in ustvarjamo nove priložnosti, nove poti, blaginjo, zdravje in ljubezen.

Element zraka je v prostoru povezan s severozahodom. Severozahod pa je povezan z našo komunikacijo. Odnosi. Mentalno in čustveno stabilnostjo. Ko je v prostoru izraženo neravnovesje na področju severozahoda, se to največkrat izrazi v slabih odnosih in komunikaciji, zmedenosti in nemiru ter čustvenih težavah ter povečani doši vata v telesu. Če imate težave s tem področjem vašega življenja, si malo oglejte kaj se nahaja na severozahodu vašega stanovanja. To ni primerno mesto za spalnico ali zbrano učenje ter umirjanje. To je področje gibanja, premikanja, lahko tudi nemira in nestabilnosti.

Naravni princip, povezan s tem področjem, je Luna, ki predstavlja čustva, občutke, ženski princip in ženske organe, kri, hormone, žleze, limfo, maternico in pljuča. Tudi težave s želodcem, vranico in izločanjem lahko razberemo iz področja severozahoda ter naše odnose, tako poslovne kot osebne.

Če imate težave z zbranostjo ter zgoraj opisanimi težavami, se ne zadržujte, preveč na področju severozahoda, ker se bo s tem element zraka, ki v vašem življenju ni v ravnovesju, še povečal. Organizirajte si delo in spanje tako, da se več zadržujete na področju in relaciji jugozahod - severovzhod, ki je os stabilnosti in prinaša več miru in regeneracije.

Velikokrat pa seveda ne moremo spremeniti namembnosti naših prostorov. V tem primeru vnesite zeleno barvo na področje severozahoda, lahko tudi v kombinaciji z belo. Lunina jantra na tem delu lahko vzpostavi ravnovesje. Pa ne samo v stanovanju, tudi v nas samih. Nujno namenite del dneva sproščanju, regeneraciji in meditaciji ter se naučite pravilnega, umirjenega, a globokega dihanja. Vnesite dovolj toplote, zdravih maščob in čiste vode v telo ali na njega.

Neločljivo smo povezani z naravo, tako v prostoru kot tudi zunaj njega. Zatorej jo vključite v vse vidike svojega življenja!