blog kupi zdaj

Dokazano: to je 8 navad, ki vam zagotavljajo lepo staranje


Številna znanstvena dognanja dokazujejo izjemno učinkovitost gibalne aktivnosti in zdrave prehrane pri zmanjševanju zdravstvenih tveganj in povečanju samostojnosti bivanja starejše populacije

Zelo pomemben je tudi odnos do sveta, da svet vidite pozitivno - saj veste, smeh je pol zdravja in tudi srečnega, zadovoljnega staranja.

1 Ohranite pozitiven odnos

Ste, kar mislite, tudi ko gre za staranje. Ljudje, ki mislijo, da starost prinaša modrost in vsesplošno zadovoljstvo, imajo 40 odstotkov več možnosti, da si opomorejo od bolezni in težav, ki jih prizadenejo, kot tisti, ki imajo starost za sinonim nemoči ali nepotrebnosti.

2 Pazite na prehrano

Prehrana zelo vpliva na staranje vašega telesa. Zadnje raziskave kažejo, da je najbolj zdrava prehrana z nizkim glikemičnim indeksom z veliko svežega sadja in zelenjave, polnovrednimi žiti in beljakovinami. Zelo dobra izbira je tudi mediteranska prehrana, bogata z rastlinskimi živili, polnovrednimi žiti, oreščki in rdečim vinom (v zmernih količinah!), dvakrat tedensko pa vključuje ribje jedi. Pomembno je tudi zmanjšanje vnosa soli. Taka vrsta prehrane prinaša manj tveganj za srčne napade, kapi in prezgodnjo smrt.

Poleg tega je treba zaužiti dovolj maščobnih kislin omega-3, ki jih najdete v orehih, lososu in lanenih semenih. Esencialna olja dobro denejo tudi koži, ki je zato videti mlajša.

3  Jejte zmerno

Prenajedanje vam lahko skrajša življenjsko dobo, pripomore k srčno-žilnim boleznim in sladkorni bolezni tipa 2. Najbolje se je držati uravnotežene prehrane, ki dnevno vsebuje 2,5 skodelice zelenjave, 1,5 skodelice sadja, 170 g žit, 3 skodelice mlečnih izdelkov in 140 g beljakovin.

4 Redno gibanje

Telesna aktivnost je vitalni del prijetnega staranja. Povprečna ženska med 30. in 70. letom izgubi 23 odstotkov mišične mase. S posebno vadbo si lahko povrnete mišično maso in moč. Če boste v dobri kondiciji, je tudi manj možnosti za izgubo spomina, demenco in depresivne motnje.

5 Družite se

Prijatelji in sorodniki vam lahko pomagajo, da živite dlje. Tisti, ki imajo močne socialne vezi, imajo 50 odstotkov več možnosti, da živijo dlje, kot tisti, ki jih nimajo ali pa jih imajo zelo malo. Zato upajmo, da se čas korone čim prej konča in se družabne vezi spet vzpostavijo - in okrepijo.

6 Pametno na soncu

Preveč sonca povzroča gube, da ne omenjamo raka. Uporaba zaščitnih sredstev lahko prepreči prehitro staranje kože. Medtem ko UV-žarki sicer spodbujajo nastajanje vitamina D, ki je nujen za zdrave kosti, to še vedno ni razlog, da bi pretiravali. Koža vitamin D neha ustvarjati že po nekajminutni izpostavljenosti soncu.

7 Spanec je bolj zdrav kot žganec

Zdrav spanec naj bi trajal od 7 do 9 ur. Če ne spite dovolj, ste izpostavljeni večjemu tveganju za preveliko telesno težo, srčne bolezni in sladkorno bolezen.

Kratki dremeži čez dan pomagajo izboljšati spomin in celo nadomestijo nočno pomanjkanje. Med spanjem telo izloča rastni hormon, ki pomaga obnoviti zaloge kolagena in elastina, ki sta potrebna za mlado, zdravo kožo.

8 Ne pozabite na mišice

Pri staranju nam najbolj začnejo upadati mišice, zato moramo poskrbeti, da to ustavimo. Redno, vsak dan, delajte vaje za moč - lahko z lastno telesno težo, lahko pa z lahkimi utežmi. Delajte lahke vaje, a te redno in dosledno.

Zelo pomembno je tudi, da jeste dovolj kakovostnih beljakovin, ki jih najdete v jajcih, mesu, ribah in mlečnih izdelkih ter seveda zelenjavi.

Ne pozabite na polifenole, prvovrstne antioksidante, nepogrešljive za zaščito celic; njihova učinkovitost proti boleznim srca in ožilja, različnim oblikam raka in osteoporozi je znanstveno dokazana. Kje jih najdemo? V čaju, čokoladi, vinu, predvsem pa v rdečih sadežih, kot so maline, kosmulje, borovnice, slive, češnje, granatna jabolka. Ti vsebujejo veliko polifenolov, ki jih poznamo pod imenom antociani. Za raznolikost jejte tudi jabolka, hruške, grozdje ali grenivke. Po navodilih zdravnika: pet sadežev na dan!